Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Συνεχίζεται η άνιση μάχη με τις φλόγες! Έργο εμπρηστών! Συνελήφθη 19χρονος (photos)

Κόλαση πυρός από τη Χοιροκοιτία μέχρι την ορεινή περιοχή Λάρνακας. Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις. Συνεχίζεται από τις 10 το πρωί, η άνιση μάχη που δίνουν με τις φλόγες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται ανεξέλεγκτα στην περιοχή μεταξύ Σκαρίνου, Χοιροκοιτίας, Μαρωνίου και Αγίου Θεοδώρου. Εκκενώθηκε η Χοιροκοιτία. Κλειστός για ώρες ο αυτοκινητόδρομος. Κάηκαν αυτοκίνητα. Συνελήφθη 19χρονος εθνοφρουρός, ως ύποπτος για τις πυρκαγιές.

Πύρινη κόλαση και μαύρα σύννεφα καπνού!
Τα πύρινα μέτωπα που από το πρωί μαίνονται ανεξέλεγκτα στην περιοχή, έχουν εδώ και ώρες περάσει και στην ορεινή περιοχή Λάρνακας. Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη σε δύο μέτωπα, στην περιοχή Σκαρίνου και Αγίου Θεοδώρου. Η κατάσταση περιγράφεται ως τραγική, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς, εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Το γεγονός ότι έπεσε το σκοτάδι δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς δεν επιτρέπει στα πτητικά μέσα να συνεχίσουν τις ρίψεις νερού και η μάχη, συνεχίζεται μόνο από όλες τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

H αστυνομία συνέλαβε το απόγευμα ένα 19χρονο εθνοφρουρό από την Κοφίνου, ως ύποπτο για την πρόκληση της πυρκαγιάς, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκαν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Ο 19χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε σε περιοχή κοντά σε μια από τις εστίες, δεν δίνει σαφείς εξηγήσεις και πέφτει σε αντιφάσεις. Οι έρευνες και οι λήψεις των καταθέσεων από την Αστυνομία συνεχίζονται κανονικά, σημείωσε ο κ. Αγγελίδης


Οι κάτοικοι της περιοχής ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού και στο σχολείο της περιοχής.

Ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού – Λευκωσίας, στο ύψος της Χοιροκοιτίας, ο οποίος παρέμεινε κλειστός για πολλές ώρες έχει ανοίξει για την τροχαία κίνηση και στις δύο κατευθύνσεις. Η αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και υπομονετικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Νωρίτερα...

Εκκενώθηκε η Χοιροκοιτία
Το χωριό της Χοιροκοιτίας έχει εκκενωθεί από το μεσημέρι, με τους κατοίκους της περιοχής να είναι τρομοκρατημένοι. Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, καθώς χωρίς να υπάρξει προσυνεννόηση με την πυροσβεστική, επιχείρησαν μόνοι τους με τρακτέρ να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. 30 πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν να κατασβέσουν τη φωτιά, ενώ έχουν ανταποκριθεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα τρία ασθενοφόρα.

Εκκενώθηκε επίσης και φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς που βρίσκεται στη περιοχή, χωρίς ευτυχώς να διατρέξουν κίνδυνο οι ζωές των στρατιωτών που το επάνδρωναν. Συγκεκριμένα οι τρεις στρατιώτες που βρίσκονταν στο φυλάκιο είναι καλά στην υγεία τους και ενισχύουν μάλιστα με κάθε μέσο που έχουν στη διάθεση τους, το έργο πυρόσβεσης. Καλά είναι και τα παιδιά τα οποία είχαν μεταβεί στην περιοχή με λεωφορείο για εκδρομή.

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο στο χωριό Μαρώνι έχουν εκκενωθεί, αρκετά αυτοκίνητα και βαριά μηχανήματα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες ενώ ορισμένα σπίτια είχαν κινδυνέψει από τη φωτιά, ωστόσο τελικά έγινε κατορθωτό να διασωθούν. 

Έφτασε στον αυτοκινητόδρομο η φωτιά - Στις φλόγες αυτοκίνητα
Η πυρκαγιά επεκτάθηκε μάλιστα και στον αυτοκινητόδρομο όπου αρκετοί οδηγοί παγιδεύτηκαν από τους πυκνούς καπνούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν. 

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο υπεραστικός δρόμος Λάρνακας - Λεμεσού και ο παλιός δρόμος κοντά στη Χοιροκοιτία έκλεισε. Ο κόσμος καλείται να μην διακινείται τους συγκεκριμένους δρόμους.

Στην περιοχή και στο Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στη Χοιροκοιτία, έχουν μεταβεί γύρω στις δύο το μεσημέρι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος. Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία, η Πολιτική Άμυνα, η Εθνική Φρουρά και ασθενοφόρα τα οποία βοηθούν τους κατοίκους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά.

Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 30 Πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και όλα τα πτητικά μέσα που έχει στη διάθεση της υπηρεσία, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τμήματος Δασών και των Βρετανικών Βάσεων Επισκοπής.

Ανακρίνεται 19χρονος
Στον αστυνομικό σταθμό Κοφίνου, έχει οδηγηθεί για ανάκριση 19χρονος, ο οποίος φέρεται ως ύποπτος για την πυρκαγιά. Την είδηση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στη Gazzettacy.com ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών, δεν αποκλείεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του.

Νωρίτερα...
Κόλαση πυρός από τη Χοιροκοιτία μέχρι την ορεινή περιοχή Λάρνακας. Στην εκκένωση της Χοιροκοιτίας προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, μαίνεται ανεξέλεγκτη παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμειες που επιχειρούν στην περιοχή. Η μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά, ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί σε περιοχή μεταξύ των χωριών Χοιροκοιτία, Άγιος Θεόδωρος, και Μαρώνι στην Επαρχία Λάρνακας. Άμεσα κινδυνεύει επίσης φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς που βρίσκεται στην περιοχή. Κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού - Λευκωσίας. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις, σε περιοχή της Χοιροκοιτίας. Η πυρκαγιά, που ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί, κινητοποίησε 30 συνολικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών. Για κατάσβεση της φωτιάς, επιχειρούν επίσης τα δύο ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων Επισκοπής και ένα της αστυνομίας, ενώ επιστρατεύτηκε και το αεροπλανάκι του Τμήματος Δασών. Στην περιοχή βρίσκονται για προληπτικούς λόγους και τρία ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Gazzettacy.com η Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιντζή, από τις πύρινες γλώσσες, άμεσο κίνδυνο διατρέχει φυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή, σε απόσταση αναπνοής από τη φωτιά.

Όπως είπε, ήδη έχει εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Χοιροκοιτία, αλλά και το φυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού και η κίνηση διοχετεύεται από άλλους δρόμους. 

Πανικός επικρατεί, στο μεταξύ, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού παρά την έξοδο της Χοιροκοιτίας, καθώς οι φλόγες περνούν κυριολεκτικά μέσα από τον αυτοκινητόδρομο. Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Λευκωσίας στο ύψος της Χοιροκοιτίας, ενώ αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, κατευθύνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση στην προσπάθεια τους να απεγκλωβιστούν.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, καθώς χωρίς να υπάρξει προσυνεννόηση με την πυροσβεστική, επιχείρησαν μόνοι τους με τρακτέρ να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. 30 πυροσβεστικά οχήματα επιχειρούν να κατασβέσουν τη φωτιά, ενώ έχουν ανταποκριθεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα τρία ασθενοφόρα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, είπε ότι η κατάσταση στην περιοχή, είναι πολύ δύσκολη. Οι λόγοι των πυρκαγιών, δήλωσε δεν είναι τυχαίοικαθώς είπε, φαίνεται να πρόκειται για εσκεμμένες προσπάθειες ελαφρόμυαλων καθώς πρόκειται για πολλές εστίες πυρκαγιών που είναι ανεξάρτητες.

Κινδυνεύει και ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκοιτίας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος που βρίσκεται επίσης στην περιοχή.

Στο χωριό Μαρώνι έχουν εκκενωθεί το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο, αρκετά αυτοκίνητα έχουν τυλιχθεί στις φλόγες ενώ και ορισμένα σπίτια έχουν κινδυνέψει από τη φωτιά.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 12, η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήση και για πυρκαγιά στην περιοχή Μαθιάτη - Λυθροδόντα. Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε στον Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, περιοχή που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου μαίνεται η πυρκαγιά της Χοιροκοιτίας.

Πηγή: gazzettacy.com
Please LIKE and SHARE, Thank you!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου